Zaterdag 18 april Erfgoeddag

Dit jaar is het precies 75 jaar geleden dat Leidschendam-Voorburg bevrijd werd. Uiteraard groot feest in onze gemeente, de vlag ging uit. Het thema van de Erfgoeddag op zaterdag 18 april is dan ook ‘Vrijheid aan de Vliet’. Scouting Hubertus-Brandaan doet hieraan actief mee. We varen met een versierde sleep mee in de botenoptocht. Ook organiseren we ‘Escape the City’ in Leidschendam Centrum samen met de Vereniging Erfgoed Leidschendam.

 

Tijdens de Erfgoeddag kunnen bezoekers met een authentieke bus (gratis) langs molens, musea, monumenten en parken om kennis te maken met ons prachtige erfgoed. Ook kunnen zij meevaren met De Ooievaart! Andere happening op 18 april is de Opening van het Watersportseizoen, die onder het bovengenoemde thema de Engelandvaarders nieuw leven in blaast. Hieraan doet Hubertus-Brandaan als waterscouting natuurlijk mee met de Waterscouts en de Wilde Vaart!

 

Historische bussen

Start- en eindpunt van de busrondritten is het Stationsplein in Voorburg. De halfuursdienst van de bussen begint 18 april om 12.00 uur en de laatste rit is om 16.00 uur. Die dag zijn er allerlei activiteiten voor jong en oud die met de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding te maken hebben. Onze molens, onze musea, de lokale kerken: alle Erfgoedpartners openen hun deuren en hebben een programma.

 

Gedenken en bedenken

Ook komen historische figuren naar Leidschendam-Voorburg. In Museum Swaensteyn komen mensen hun ervaringen delen. Oorlogs- en verzetsmonumenten in onze gemeente hebben dit jaar extra betekenis. Naast feest, is het gedenken en bedenken dat dit nooit meer mag gebeuren. De dag is ook boeiend voor kinderen en jongeren: beseffen wat 75 jaar vrijheid betekent, waarom we dit vieren en hoe dit invloed heeft op hun toekomst. Op het programma staat onder meer het stadsspel ‘Escape the City’ in Leidschendam Centrum voor de jeugd in dit thema.

 

Opening Watersportseizoen

De Opening van het Watersportseizoen brengt De Engelandvaarders ‘tot leven’. Zij zijn in de geschiedenis van Leidschendam-Voorburg verankerd. Bootjes die via de werf in Leidschendam waren geregeld, voeren destijds een hachelijke tocht naar Engeland. Engelandvaarder is de erenaam voor alle mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet gebied wisten te ontsnappen met de bedoeling zich in Engeland bij de geallieerde strijdkrachten aan te sluiten.

 

Zet 18 april alvast in uw agenda!

Begin april meer informatie in de lokale kranten en via informatiefolders in winkels, bij de VVV in Voorburg (Herenstraat 101) en de VVV’s in Den Haag. Op woensdag 15 april verschijnen twee pagina’s in Het Krantje met het programma.

Naast de Erfgoedpartners doen o.a. het Haags Busmuseum, Scouting Hubertus-Brandaan, Forum Hadriani, Scouting Pius XII en Stichting De Ooievaart mee aan de Erfgoeddag en Opening van het Watersportseizoen. Houd www.aandevliet.nl en www.swaensteyn.nl in de gaten voor meer informatie. Samen vieren we de vrijheid!