De Welpen en Waterscouts Middag van Scouting Hubertus-Brandaan deden mee met de griezelige Halloween middag in het Huygenskwartier Voorburg. Op zaterdag 30 oktober verzamelden alle spoken, zombies en heksen zich in het anders zo pittoreske Huygenskwartier!

Er was een speurtocht waarbij de Hubertus-Brandaners meer te weten kwamen over de achtergrond van Halloween. De Welpen zochten naar vleermuizen en heksen en de Waterscouts kregen wat moeilijke opdrachten. Ook deden ze mee met trick or treat en verzamelden zo het nodige snoep bij de meest griezelige figuren.

Verhaal achter Halloween

Weet je trouwens waar Halloween vandaan komt? Je zou denken: een oer-Amerikaans feest. Het is daar zeker heel populair, maar toch is Halloween eigenlijk Europees. En al veel ouder. Het begon als Keltisch feest, tweeduizend jaar geleden. In 1988 vierden we ook het tweeduizend jarig bestaan van Voorburg, eerder Forum Hadriani geheten. Dit was een Romeinse nederzetting langs de Vliet. Kun je nagaan hoe lang dit feest al bestaat.

 

Geesten op straat

De Kelten zaten ook in Nederland. Samhain (je zegt so-wèn) was het feest waarmee de Kelten het einde van het oogstseizoen vierden. En het begin van het Keltisch Nieuwjaar. De nacht tussen Oud en Nieuw zagen zij als magische tijd. De geesten van de doden dwaalden over straat en daarom lieten mensen eten en wijn achter. In de achtste eeuw werd Samhain All Hallow’s Eve, onder invloed van het christendom. Dat werd Halloween.

 

Bevers trotseren spookhuis

 Ook bij de Bevers stond de opkomst in het teken van Halloween. Het was griezelen en gillen!

De stafleden hadden flink uitgepakt en ook een spookhuis gemaakt. Op het moment dat daar wat stafleden, verkleed als zombie of duivel, in kwamen, was het natuurlijk gillen geblazen. Het was wel superleuk en lekker spannend.

Ook werd er geknutseld en geschminkt. Kortom, een leuke griezelige opkomst.