Binnenkort starten de Waterscouts met een monsterboekje. Wat is een monsterboekje horen we iedereen al denken? Het monsterboekje vormt in het programma een leidraad voor een groot aantal scoutingvaardigheden.

De Waterscouts kunnen op drie verschillende niveaus, brons, zilver en goud een uitdaging behalen. Daarin is brons het makkelijkst en is goud een stuk moeilijker. Er zijn acht verschillende activiteitengebieden in dit boekje en elk gebied kent een flink aantal opdrachten. Bijvoorbeeld uitdagende scoutingtechnieken, buitenleven en expressie. Een aantal uitdagingen daarin is ‘help mee met het opzetten van een tent’ of ‘wat moet je doen als je een brandwond hebt’ of ‘leg deze vijf knopen geblinddoekt’. De behaalde uitdagingen worden in het monsterboekje van de Waterscout en op een groot bord bijgehouden. Na drie jaar een Waterscout te zijn geweest hebben de waterscouts meer dan voldoende basisniveau voor de overstap naar de wilde vaart. Het monsterboekje staat binnenkort ook op de website evenals een aantal benodigde instructie voor kennisonderdelen.