De eerste Historische Trekvaartdag in Leiden, Leidschendam-Voorburg en Den Haag was een succes! Op 15 april 2023, de eerste mooie voorjaarsdag, borrelde het van de activiteiten. Scouting Hubertus-Brandaan voer mee met de botenparade voor de opening van het watersportseizoen. Iedereen genoot van de boten, het cultureel erfgoed en van de zon.  

 De dag en het vaarseizoen werden officieel geopend met het hijsen van de Historische Trekvaartdag-vlag bij de sluis van Leidschendam. Dit verzorgde gedeputeerde Willy de Zoete van de Provincie Zuid-Holland. Een fleurige botenparade leidde de alom kleurige dag in! Een schip met burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg en wethouder Saskia Bruines van Den Haag voer voorop. Gevolgd door sloepen van onder meer raadsleden, watersporters en de versierde sleep van Scouting Hubertus-Brandaan.

Versierde kano’s

De Wilde Vaart en Waterscouts Middag voeren mee met de sleep. De Waterscouts Ochtend kwamen met versierde kano’s naar de sluis. Daar was ijs voor alle Hubertus-Brandaners. Onze Wilde Vaarders en Waterscouts Middag hielden aansluitend een gezellig weekend op de Vliethof.

Virtuele tijdreis

Door de combinatie van Historische Trekvaartdag en Erfgoeddag Leidschendam-Voorburg waren er volop, veelal gratis activiteiten. Bekijk ook eens de (gratis) app Canals5D. Daarop kun je een virtuele tijdreis maken naar de 17e eeuw. Zo zie je de sluis van Leidschendam in die periode of de Vliet bij Drievliet. Wist je dat de trekvaarten, waaronder de Vliet, onze regio lieten bloeien? De volgende Historische Trekvaartdag is gepland op zaterdag 13 april 2024.