De Vlietdagen op 15 en 16 september 2023 gaven glans aan het altijd al schitterende sluisgebied in Leidschendam. Het aantal bezoekers was top, de kinderactiviteiten waren superleuk, evenals de muziek. Én tegelijk deden suppende kinderen en jongeren mee aan de World Cleanup Day. Het (bijna) voltallige college van burgemeester en wethouders kwam een kijkje nemen.

Scouting Hubertus-Brandaan zette een compleet (gratis) spellencircuit neer op het Damplein en aan de Sluiskant in Leidschendam. In het thema Green Waterdreams deden circa 1.000 kinderen uit Leidschendam-Voorburg en omstreken mee met diverse uitdagende spellen. Zij ontdekten wat je allemaal op, met en in het water kan. Zo was er een duikspel, een krokodillen-stormbaan, kanovaren op de Vliet, een waterlab met allemaal proeven en een crealab waar sleutelhangers werden gemaakt van gerecycled plastic. De laatstgenoemde onderdelen vonden plaats in samenwerking met het Techniekmenu. Het Techniekmenu ondersteunt scholen om structureel aandacht te besteden aan wetenschap & technologie (W&T). Daarin is het milieu een belangrijk aspect, misschien wel van wereldbelang.

Suppend cleanen
Ook het Zeekadetcorps Den Haag was aanwezig met zijn schip The Enterprise, dat langs de Leidsekade lag afgemeerd. Hier konden bezoekers een kijkje nemen op het schip. Vanaf The Enterprise vond ook het suppen plaats. Allerlei plastic en andere rommel haalden de kinderen uit de Vliet. ‘Zonde van de Vliet en bovendien ook vies, want dat plastic komt ook weer in je eten terecht als je een lekker visje eet’, vond een van de leden van Hubertus-Brandaan. Trainers van de SUPbinckies begeleidden de kinderen en jongeren fantastisch. De wethouders Philip van Veller en Jeffrey Keus voeren mee in een van de boten om ook wat plastic afval op te pikken. Goed bezig!

Ontspannen genieten
Kortom, er was genoeg avontuur op en rond de Vliet!